VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA

One Shot Cinema

One Shot Cinema

Keyhole

Ulysses Pick (Jason Patric), een misdadiger en een niet zo toegewijde vader, keert na een lange afwezigheid terug naar huis. Hij zeult twee tieners met zich mee: een verdronken meisje dat op mysterieuze wijze opnieuw tot leven is gekomen en een geboeide gijzelaar. Het is zijn eigen zoon, maar Ulysses herkent hem niet. Stilaan groeit het besef dat hij een ware odyssee in z'n eigen huis moet ondernemen. Een tocht die hem kamer per kamer, herinnering per herinnering, dichter bij zijn vrouw Hyacinth (Isabella Rossellini) brengt. Die ligt, gevangen in de slaapkamer, op hem te wachten...

Lees meer  

One Shot Cinema

Alois Nebel

Een eenzame treindispatcher in een klein station aan de Tsjechische grens wordt geplaagd door spoken en schaduwen uit het donker oorlogsverleden in deze magnifieke animatiefilm in beklemmend zwart-wit.

We weten allemaal dat je met animatie alle kanten op kan, alle onderwerpen kan aansnijden, alle stijlen kan ontwikkelen, de meest complexe verhalen kan vertellen en je daarbij een ongelofelijke waaier aan procédé's kan ontplooien. Zelden evenwel een animatiefilm gezien die zijn ambities met zo veel brio en overtuiging weet te realiseren. Tomas Lunak toont ons in zijn eerste film Aloïs Nebel (2011) niks minder dan de geschiedenis van het hedendaagse Tsjechië, van de Tweede Wereldoorlog tot Vaclav Havel.

Lees meer  

One Shot Cinema

Searching For Sugar Man

Deze muziekdocumentaire over de mysterieuze Amerikaans-Mexicaanse folkzanger Sixto Rodriguez, mocht begin vorig jaar Sundance openen, en won er meteen de Special Jury Prize en de Audience Award. Rodriguez, een Dylaneske bard uit Detroit, scoorde in 1969 met de plaat "Cold Fact", maar verdween even snel weer uit beeld. In de jaren 70 pikte de blanke Zuid-Afrikaanse tegencultuur echter een bootleg van het album op, waarna hij tot de stem van een generatie anti-establishment uitgroeide, en er zelfs groter dan Elvis werd. Dit noopte de filmcriticus van The Guardian er zelfs toe de film te bestempelen als een welkome aanvulling bij de herschrijving van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Rodriguez zelf leek evenwel van de aardbol verdwenen - de geruchten deden zelfs de ronde dat hij zelfmoord had gepleegd op het podium door zichzelf in brand te steken - waarop twee Zuid-Afrikaanse fans een zoektocht op poten zetten. Met de camera van Bendjelloul in hun kielzog en weinig meer dan Rodriguez' teksten als aanwijzing, levert dat een verrassend portret op.

Lees meer  

Online communicatie door Lavagraphics