VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA

Festival

description
Film Fest Gent -
Festival

Film in Cultuurcentra lokt 380.000 toeschouwers

Vorig jaar bereikten 93 Vlaamse Culturele Centra met ongeveer 3810 filmvoorstellingen niet minder dan ongeveer 379.829 Vlamingen. Dat zijn er enkele duizenden meer dan de 370.000 bezoekers in de Vlaamse profit en non-profit arthouses die zich specialiseren in filmcultuur. Voeg daarbij de 330.000 filmcultuurtickets die op de diverse Vlaamse filmfestivals werden verkocht en je weet dat er meer dan een miljoen Vlamingen zich vorig jaar verplaatsten voor een filmvoorstelling in een filmculturele context. Deze verrassende cijfers noteerden we op de Dag van het Filmberoep waarvoor Film Fest Gent als gastheer optrad. Tijdens het debat met als thema “Het publiek van morgen” werd zelfs geopperd om niet langer van arthouses te spreken maar van filmhuizen. Maar dat lijkt voor velen nog te kort door de bocht.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Film Fest Gent is een thuis voor films en gasten

Omdat er nog zoveel filmparels, het muziekparcours en het WSA-orgelpunt er aankomen, aarzelen algemeen directeur Martijn Bal, artistiek directeur Patrick Duynslaegher en programmator Wim De Witte om halverwege de 42e editie van Film Fest Gent om even achterom te kijken en een voorlopige balans op te maken. Die is, blijkt na wat aandringen, hoofdzakelijk positief. Kersverse algemeen directeur Martijn Bal werd de afgelopen dagen getroffen door het enthousiasme en de grote betrokkenheid van de festivalploeg en van de festivalbezoekers. Hem blijft vooral de reactie van Nicolas Saada, de regisseur van ‘Taj Mahal’ bij. Want toen die op de rode loper verscheen, zei hij “mijn film heeft zijn thuis” gevonden. “Een prachtige omschrijving van wat een filmfestival is en moet zijn”, zegt Martijn Bal.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

De Explore Zone-jury aan het woord

Naast de traditionele jury heeft Film Fest Gent al jarenlang een jongerenjury, die dit jaar wordt voorgezeten door acteur Gilles De Schryver. Morgen reiken zij de Explore Award uit, waar een indrukwekkende publiciteitscampagne voor de winnende film aan verbonden is. De Explore Zone Jury bestaat dit jaar uit Charlotte De Cort, Louise Willocx, Shauni De Gussem, Vincent van den Ouden en Lenny Rosbach!

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Jonge Critici nemen het roer over

Niets leuker dan na een film op Film Fest Gent nog wat door te bomen in het festivalcafé Cafellini. Discussiestof is er genoeg en wie zijn pro- of contra argumenten nog wat extra wil stofferen moet zeker eens kijken wat onze “Young Critics” van een film denken. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Studentenkortfilm vindt bloem tussen Boliviaans tin

Van je geboorteland Mexico via een overstapje in Frankrijk op Film Fest Gent belanden. Het overkwam Karen Vazquez die zondag 18 oktober met haar afstudeerproject ‘Flor de mil Colores’ (Bloem met duizend kleuren) samen met negen anderen, deelneemt aan de competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilm.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Verslag van de première van 'Problemski Hotel'

“Dit is geen film om over te debatteren, maar om heel stil van te worden.” Phara de Aguirre kijkt de bomvolle zaal in, die zonet ‘Problemski Hotel’ heeft gezien. Vierhonderd mensen die op een vrijdagavond niet op café gingen, maar naar een film over een asielcentrum kwamen kijken.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Talks @ 42e Film Fest Gent

Scenaristen en regisseurs Benny Vandendriessche, Jeroen Perceval, Manu Riche en Thomas Bidegain gaan in gesprek met artistiek directeur Patrick Duynslaeger over hun ervaringen en het proces van filmmaken.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Vliegen de ‘Duiven’ op de Servais-expo?

Zullen de getekende ‘Duiven’ van Raoul Servais toch nog vliegen? Op de opening van de overzichtstentoonstelling ‘De wereld van Raoul Servais – vroeger… nu… straks…’ was producent Willem Thyssen een klein beetje optimistisch. Jacques Dubrulle, voorzitter van het Raoul Servais fonds, kondigde daar immers aan dat hij met het fonds op zoek gaat naar financiering. Zo kan de ultieme droom van de nu 87-jarige Raoul Servais wellicht in vervulling gaan.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Brak (Fallow): verontrustende, maar broodnodige cinema

Dit jaar biedt Film Fest Gent een bijzonder actueel parcours aan, namelijk 'Fort Europe'. Een door de actualiteit gedicteerd parcours met speelfilms en series die het Europa van asielzoekers, migranten, globalisering, terreurdreiging, verregaande besparing en inmenging in democratische besluitvorming op zeer diverse manieren in kaart brengen. Brak (Fallow), het straffe drama van Laurent Van Lancker, behandelt ook deze gevoelige onderwerpen.

Lees meer  

Online communicatie door Lavagraphics