Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Film Fest Gent - Jan zonder Vrees
Festival

Alain Pierre: Jan zonder Vrees - De soundtrack voor een generatie

De animatiefilm 'Jan Zonder Vrees' uit 1984 is de eerste Vlaamse langspeeltekenfilm ooit, een labour of love van regisseur Jef Cassiers. Hij kreeg van de toenmalige BRT de opdracht om een animatiefilm te maken rond het populaire geesteskind van Antwerpse schrijver Constant De Kinder. Ondanks een beperkt budget maakte Cassiers een unieke avonturenfilm met tekeningen vol verwijzingen naar oude meesters als Breughel en Bosch.

Lees meer  

Film Fest Gent - Photogénie
Festival

Wie en wat zijn de Young Critics?

Al drie jaar op een rij organiseert Film Fest Gent samen met filmtijdschrift Photogénie de Young Critics workshop, een korte, maar intensieve schrijversresidentie waarin aanstormende filmcritici (tussen 18 – 26 jaar oud) de kans krijgen verslag te doen van het filmfestival. Met een kritische blik volgen ze de films in de officiele competitie, om op de website van Photogénie en FFGent hun scherpe meningen neer te pennen. Het vijftal wordt begeleid door het team van Photogénie en Nick Pinkerton, freelance journalist (o.a. Sight & Sound). De Young Critics zijn een internationaal gezelschap en schrijven hun artikelen in het Engels. We stellen ze graag aan je voor:

Lees meer  

Film Fest Gent - The Wall
Festival

EFA Nominated Shorts: vijfhonderd minuten in het kort

Vijfhonderd minuten kortfilms, dat vuren we zaterdag 15 oktober op jullie af. Dat wil zeggen dat je van tien uur tot iets na zes in de cinemazaal zit, uiteraard met een pauze tussenin. De 48-jarige Belgische autodidact Samuel Lampaert won vorig jaar op Film Fest Gent de prijs Best European Short en mag dus in december naar de EFA Short Film finale in Polen. “Ik wil een fout maar één keer maken”, zegt Lampaert resoluut.

Lees meer  

Film Fest Gent - Director's Talk met Terence Davies
Festival

Terence Davies’ films vormen zijn biografie

Een streng doorwrochte filmles krijgen, was bij velen de verwachting toen ze naar de Director’s Talk van Terence Davies trokken. In de plaats daarvan kregen ze een spitante met anekdotes, leuke quotes en force uithalen doorspekte performance van de topper onder de Britse regisseurs. Zijn status bewees hij nog maar eens met zijn heerlijke, poëtische en eerlijk breekbare ‘A Quiet Passion’ over het leven van dichteres Emily Dickenson. In haar vond hij blijkbaar een zusterziel.

Lees meer  

Film Fest Gent - Uitloop Yarden
Festival

Uitloop: Yarden 13 okt

Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'Yarden' van Måns Månsson op 13 oktober.

Lees meer  

Film Fest Gent - Beau Séjour
Festival

Serial Day

Maak kennis met de volgende Belgische (!) televisieseries die je zal willen binge-watchen tijdens de Serial Day op vrijdag 14 oktober.

Lees meer  

Film Fest Gent - De uitloop
Festival

Uitloop: Bacalaureat 12 okt

Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'Bacalaureat' van Cristian Mungiu op 12 oktober.

Lees meer  

Film Fest Gent - Noémie Schellens
Festival

Sopraan Noémie Schellens zingt voor Terence Davies

" ‘Nacht und Träume’ van Franz Schubert is vanwege zijn schitterende tekst en heerlijke muziek een van mijn lievelingsliederen en dat lied mogen zingen in ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies voelt aan als thuiskomen en als een droom die in vervulling gaat", zegt de Leuvense sopraan Noémie Schellens over haar korte maar intens mooie optreden in Davies’ jongste en op FFGent vertoonde film.

Lees meer  

Film Fest Gent - Nexttalks
Festival

NeXt wordt internationaal platform voor Vlaamse film

In tegenstelling tot die in bepaalde landen bestaat de Vlaamse filmproductie uit een breed palet aan onderwerpen en stijlen. Met deze positieve indruk vertrokken zesenvijftig buitenlandse festivalcuratoren, aan- en verkopers van films woensdagavond uit Gent nadat ze in het kader van Flanders NeXt kennis maakten met een staalkaart aan, zowel afgewerkte als in productie zijnde, Vlaamse films.

Lees meer  

Film Fest Gent - CD - Music for Film
Festival

CD Ryuichi Sakamoto nu te koop

Goed nieuws: je kan nu ook thuis genieten van Ryuichi Sakamoto’s filmmuziek! De Japanse componist bracht reeds verschillende platen uit, maar het is voor het eerst dat Sakamoto’s beste filmscores werden verzameld op één album: Music for Film. Met dank aan zijn fans, want het album kwam tot stand via crowdfunding op intiatief van Film Fest Gent, World Soundtrack Awards en Brussels Philharmonic.

Lees meer  

Film Fest Gent - Onze bezoekers
Festival

Uitloop: I, Daniel Blake 11 okt

Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'I, Daniel Blake' van Ken Loach op 11 oktober, de openingsavond van Film Fest Gent. 

Lees meer  

Film Fest Gent - Queen Christina
Festival

Steven De Foer serveert een Boulevard vol filmsterren

Naast festivalicoon van de 43ste editie van Film Fest Gent is Greta Garbo bij uitstek het voorbeeld van een wereldwijd bekende filmster. Alleen maar vanwege haar naam trokken ooit miljoenen mensen naar de bioscoop. Nu is haar naam gegrift in het cultureel werelderfgoed en haalt FFG, in het kader van het Nordic Cinema thema, haar meest bekende werk ‘Queen Christina’ uit de archieven. Niet toevallig wordt de film kort ingeleid door Standaardredacteur Steven De Foer want hij schreef met ‘Hollywood Boulevard, een eeuw filmsterren’ zopas een boeiend boek over het filmsterrendom. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

43e editie van Film Fest Gent van start!

Het 43e Film Fest Gent is gestart met de Belgische première van 'I, Daniel Blake', in aanwezigheid van regisseur Ken Loach en actrice Hayley Squires. Voor de start van de openingsfilm krijgt Ken Loach de Jozef Plateau Honorary Award in ontvangst. Met deze prijs wil het festival gasten eren die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken.

Lees meer  

Film Fest Gent - Ozu's Gosses De Tokyo
Festival

Ciné-Concert: Ozu’s Gosses de Tokyo

De vertoning van Yasujirô Ozu’s ‘Gosses de Tokyo’ met live music gecomponeerd door Gwenaël Grisi wordt zonder veel twijfel een hoogtepunt van de 43ste editie van Film Fest Gent. Films vertonen met live music maakt deel uit van een jarenlange festivaltraditie en is, naast de WSAwards en het filmmuziekseminarie, een van de pijlers van FFG als filmmuziekfestival. 

Lees meer  

Film Fest Gent - Sunset Song
Festival

Een Song van Terence Davies

Filmografieën vervolledigen, minder bekend werk toch programmeren, kansen geven aan films die wellicht de bioscoop niet zullen halen zijn drie van de vele doelstellingen van Film Fest Gent. Ze komen alle drie perfect samen bij het programmeren van ‘Sunset Song’ van Terence Davies. De Britse cineast is geen onbekende voor het festival, hij was al jurylid en stelt straks zijn jongste film ‘A Quiet Passion’ voor. Een film over de dichteres Emily Dickenson die hij grotendeels, met steun van Screen Flanders, in ons land draaide.

Lees meer  

Film Fest Gent - One Shot Cinema
One Shot Cinema

Nieuwe One Shot Cinema sept-okt-nov i.s.m KASKcinema

The return of the One Shot Cinema: maandelijks programmeren Film Fest Gent en KASKcinema een film van formaat die nog niet eerder in de Belgische zalen te zien was. De zomerstop is voorbij en je schuift vanaf vanavond om 20:30 uur weer aan in KASKcinema voor vertoning van de Griekse film 'Suntan' van Argyris Papadimitropoulos.

Lees meer  

Film Fest Gent - Vijf redenen waarom je de World Soundtrack Awards niet mag missen!

Vijf redenen waarom je de World Soundtrack Awards niet mag missen (+ 1 extra)

Film Fest Gent is, met festivals in steden als Cordoba, Krakow, Transatlantyk en Wenen, verantwoordelijk voor een Europese opwaardering van filmmuziek. Tot die vleiende conclusie kwam het toonaangevend filmvakblad Variety bij een vergelijking tussen de status van de filmmuziek in de Verenigde Staten en Europa. Waar de filmcompetitie het festival een smoel geeft, krijgt het door de World Soundtrack Awards een internationale uitstraling. Daarom hebben de gasten het op de WSAwards meer dan eens gemeenzaam over de Oscars van de filmmuziek. Voor de 16e editie trakteren we je op twee avonden vol filmische muziek, en presenteren we je vijf redenen waarom de World Soundtrack Awards het filmmuziekconcert van het jaar is.

Lees meer  

Film Fest Gent - A Quiet Passion van Terence Davies
Festival

Talks @ Film Fest Gent

Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met haar gasten en publiek. In de vorm van Q&A’s na afloop van de filmvertoningen, of in een aparte setting buiten de cinemazalen: de talks bieden een verdiepende laag aan je festivalbezoek. Zo luister je tijdens het festival naar geanimeerde gesprekken met regisseurs over hun werk en invloeden in de Director’s Talks, schuif je in de ochtend aan bij colleges van UGent-proffen in de filmzaal en leer je alles over het schrijven van een ‘Belgian Noir’ van serie-schrijvers tijdens de Serial Day.

Lees meer  

Film Fest Gent - My First Highway
Filmnieuws

Kevin Meul neemt Highway naar Rome

Na zijn wereldpremière op Film Fest Gent verhuist ‘My First Highway’ van Kevin Meul naar het van 13 tot 23 oktober gehouden Internationaal Film Festival van Rome. Daar wordt hij in de Alice nella Città Competitie vertoond. Een uit twaalf films bestaande sectie die zich toespitst op films voor kinderen en jongeren. Een dertigtal jongeren tussen de 14 en de 18 jaar zullen de film beoordelen.

Lees meer  

Film Fest Gent - Veerle Baetens
Filmnieuws

Veerle Baetens draait in Zuid-Australië

Veerle Baetens is momenteel in Adelaide bezig met de opnames van de film ‘Rabbit’ van regisseur-auteur Luke Shanahan. In zijn scenario heeft Shanahan het over de 25-jarige studente Maud Ashton die een jaar na de ontvoering van haar tweelingzus Cleo nog steeds door dat gebeuren wordt achtervolgd. Bij het volgen van een spoor naar een verlaten kampeerterrein ontdekt ze dat haar lot onlosmakelijk verbonden lijkt aan dat van haar zus. De hoofdrol in deze psychologische thriller wordt vertolkt door Adelaide Clemens die onder meer te zien was in ‘X-Men Origins: Wolverine’, ‘The Great Gatsby’. Clemens vertolkte ook de rol van suffragette Valentine Wannop in het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Parade’s End’. Clemens vertolkt zowel de rol van Maud als die van Cleo.

Lees meer  

Online communicatie door Lavagraphics