VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Kies je dag:
44e Film Fest Gent: Focus op Italië
Thema
Film Fest Gent
FILM FEST GENT

10 > 20 okt 2017

Met het beste van de nieuwe Italiaanse cinema en een terugblik op het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.

44e Film Fest Gent

De ravissante actrice Claudia Cardinale staat centraal op het officiële campagnebeeld van Film Fest Gent 2017. "Ze is voor ons hét gezicht van de Cinema Italiana die we op deze festivaleditie willen vieren," vertelt Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Fent. "Dat Claudia Cardinale ook de poster van het komende filmfestival van Cannes siert is puur toeval. We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekend maakte. We houden vast aan onze keuze, omdat de in Tunesië uit Italiaanse ouders geboren Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt."

Claudia Cardinale werkte samen met de grootste Italiaanse regisseurs: Fellini (Otto e Mezzo), Visconti (Rocco e i suoi fratelli; Il Gattopardo; Vaghe stelle dell’Orsa), Sergio Leone (Once Upon a Time in the West / C’era una volta in West), Mauro Bolognini (Il Bell’Antonio). Sporadisch werkte ze ook in Hollywood (Circus World van Henry Hathaway; The Pink Panther van Blake Edwards; The Professionals van Richard Brooks), wat haar samen met Sophia Loren en Gina Lollobrigida een van de grote internationale Italiaanse sterren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maakt.

 

"Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde. - Patrick Duynslaegher

 

Italië in de kijker
In een eenmalig programma getiteld 'Focus op Italië' stellen we het beste van de nieuwe Italiaanse cinema voor en blikken we ook terug naar het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld. Patrick Duynslaegher: "Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde. Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen Noord en Zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkt) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, ‘de strategie van de spanning’ die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressief christendemocratisch regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur."

Enkele titels van films waarin een of meerdere van die thema’s aan de orde zijn: Il Caso Mattei (1972) van Francesco Rosi; Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970) van Elio Petri; Rocco e i suoi fratelli (1963) van Luchino Visconti; Il Conformista (1970) en Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci; Porcile (1969) van Pier Paolo Pasolini; Una Giornata particolare (1977) van Ettore Scola. 

Filmmuziek
Voor de zeventiende editie van de World Soundtrack Awards Gala & Concert op woensdag 18 oktober en het Symphonic Jazz Concert op donderdag 19 oktober focust Film Fest Gent op de onschatbare bijdrage van jazz aan de filmmuziek van gisteren en vandaag. Brussels Philharmonic, voor de gelegenheid aangevuld door jazzsolisten, brengt o.l.v. Dirk Brossé live-uitvoeringen van markante en beroemde jazzcomposities, die zoals steeds worden begeleid door fragmenten op groot scherm uit nieuwe films en klassiekers.

"Uitgerekend in dit feestjaar waarin jazz honderd jaar oud is, konden we niet achterblijven," zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. "Daarom laten we u genieten van hoe film en jazz, de twee kunsten die ongeveer tegelijkertijd een eeuw geleden tot bloei kwamen, elkaar hebben beïnvloed en verrijkt. In onze twee concerten (World Soundtrack Awards Gala & Concert en Symphonic Jazz Concert) vervagen de grenzen tussen jazz en de klassieke filmmuziekorkestraties en zorgen de saxofoonsolo’s ervoor dat er een koel briesje waait door de felle beelden van spanning, romantiek en eenzaamheid in een grote stad bij nacht." 

Online communicatie door Lavagraphics