VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Kies je dag:
Film Fest Gent - Home
Home (2016)

regisseur: Fien Troch

componist: Johnny Jewel
Met: Sebastian Van Dun, Loïc Bellemans, Karlijn Sileghem, Mistral Guidotti, Lena Suijkerbuijk, Jeroen Perceval, Kevin Janssens, e.a.

duur: 103 minuten
Coming-of-age, Familiefilm, Drama, Misdaad

Classics

Koop tickets
Ticket info: Lees de FAQ

VERTONING VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN

In samenwerking met de Vrienden der Blinden vzw wordt Fien Trochs 'Home', de FFG Publieksprijswinnaar van 2016, dit jaar hernomen in een speciale voorstelling met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.

Opgelet: in tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de audiodescriptie bij deze film niet voor de volledige zaal afgespeeld, maar kunnen aanwezigen gebruik maken van de gratis app Earcatch op hun tablet of smartphone om - in combinatie met een eigen hoofdtelefoon of oortje die ze meebrengen naar de zaal - de beschikbare audiodescriptie synchroon met de film te beluisteren.

Meer info over het downloaden en het gebruik van de app Earcatch is te vinden op www.earcatch.nl.

Synopsis
Deze film van de onvolprezen Belgische cineaste Fien Troch kende destijds een droomstart op twee van 's werelds belangrijkste festivals. In Venetië huisde 'Home' in de eigenzinnige Orizzonti-sectie waar ze de Award voor Best Director wegkaapte; in Toronto maakte de film deel uit van het selecte Platform-programma voor filmmakers met een sterke auteursvisie. En die bezit ze. 'Een ander zijn geluk' (2005) toont een gezin en gemeenschap na de dood van een kind door vluchtmisdrijf. In 'Unspoken' (2008) kampte een koppel met het verlies van hun jaren geleden verdwenen dochter. 'Kid' (2012) keek door de ogen van een zevenjarig jongetje dat door noodlottige omstandigheden bij zijn tante moet gaan wonen. Na 'Kid' liet Troch optekenen dat het voelde alsof er met die film een drieluik rond kinderen was afgesloten. In 'Home' schuift ze op naar de fascinerende randleeftijd der jongvolwassenheid. Als in de vorige films kinderen en ouders elkaar verloren, dan lijken ze in 'Home' elkaar niet meer te vinden. Problematische communicatie of de moeilijkheid om de zaken die er echt toe doen gezegd te krijgen, is een trochiaans thema. In 'Home' draait het om de disconnectie tussen twee generaties en leefwerelden.

De zeventienjarige Kevin komt vrij uit een gesloten instelling. Bij zijn ouders wonen is geen optie meer. Hij vindt een nieuwe thuis bij het gezin van zijn tante Sonja (Karlijn Sileghem), waar hij aan de slag kan in de zaak. Via zijn neef Sammy en diens vrienden, Abdul en Lina, leert hij John kennen. John lijdt onder een ongezonde thuissituatie met zijn moeder en Kevin voelt de nood zijn vriend te helpen. Verraad, vertrouwen, vriendschap en loyaliteit worden wankele waarden.

Na haar vorige film zag Troch zelf één constante in haar oeuvre: dat ze niet vanuit het verhaal vertelt, maar vanuit emoties of sferen. 'Home' is verhalender dan de voorgangers. Haar vaste cameraman Frank van den Eeden brengt een meer docu-realistische look en een consequente observationele stijl die afwijkt van Trochs kenmerkende keurige cadrages. Het meer vierkante vier-bij-driebeeldformaat benadrukt het benauwende gevoel dat zowel adolescenten als ouders de muren zouden kunnen oplopen. Gsm-beelden geschoten door de jongeren nemen af en toe het scherm over. The Hollywood Reporter spreekt van een "exciting new direction, less bound by cinematic conventions." (R.D.)

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Speeldata: Home

Kinepolis Gent ma 16 okt 2017 17:30 - 19:13 (103 min)

Credits

regisseur: Fien Troch
scenario: Fien Troch & Nico Leunen
producent: Antonino Lombardo
componist: Johnny Jewel
montage: Nico Leunen
fotografie: Frank van den Eeden

productiehuis: Prime Time
Distributeur: Cinéart

Meer info

dialoog: Nederlands
ondertitels: Ear Catch - NL audiodescriptie
land: België
jaar: 2016

Officiële site

Filmografie

FIEN TROCH: Verbrande Aarde (1998, short), Wooww (1999, short), Maria (2001, short), Cool Sam & Sweet Suzie (2001, short), 10 jaar Leuven Kort (2004, short), Een ander zijn geluk (2005), Unspoken (2008), Kid (2012), Home (2016).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,33

Andere festival films van regisseur Fien Troch

2016:Home (Fien Troch)
2012:Kid
2008:Unspoken
2005:Een ander zijn geluk
2003:Maria
1998:Verbrande aarde

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

Breng je stem uit
Online communicatie door Lavagraphics