VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Kies je dag:
Film Fest Gent - Heleen Van Haegenborgh & Frederik Leroux: First Reading, Notes
Heleen Van Haegenborgh & Frederik Leroux: First Reading, Notes

duur: 90 minuten


Film Fest Gent and Vooruit present

Uitverkocht! Voor deze film zijn geen tickets meer beschikbaar.

SOUNDTRACK VOOR EEN FILM DIE NIET BESTAAT

Hoewel er elk jaar onnoembaar veel films worden gemaakt, blijven veel filmscenario's op de plank liggen. Auteur Christian Janicot verzamelde 25 jaar geleden zo'n honderd van die onbekende verhalen in zijn boek 'Cinéma Invisible'. De schrijvers van niet-verfilmde verhalen zijn soms niet van de minste: Frans Masereel, Kazimir Malevitsj en Francis Picabia om er maar een paar te noemen. Muzikanten Frederik Leroux en Heleen Van Haegenborgh baseerden zich op Janicots boek voor een schijnbaar onmogelijke opdracht: een live soundtrack maken voor een film die niet bestaat.

Voor 'First Reading, notes' componeerden Leroux en Van Haegenborgh een elektro-akoestisch stuk voor piano, elektrische gitaar, harmonium en tape. Het duo onderzoekt hoe geluid tijd en ruimte beïnvloedt en wat het verband is met wat we zien. 'Dynamik Der Grossstadt', een filmmanuscript van kunstenaar László Moholy-Nagy, en 'Notes' van Marcel Duchamp vormen de leidraad. Zo vormt de muziek de andere kant van zijn geschreven en visuele tegenpool. 'First Reading, notes': een abstracte audiofilm met flarden found footage, field recordings en avontuurlijke improvisaties.

Heleen Van Haegenborgh werkte eerder samen met fotografe Katrien Vermeire, danseres Femke Gyselinck en filmmaker Guillaume Vandenberghe. Ze vormde een duo met muzikant Thomas Smetryns en speelt bij improgroep Tape Tum. Frederik Leroux tovert ongehoorde, soms bevreemdende, maar steeds fascinerende klankcreaties uit gitaar en banjo.

ihkv een researchproject aan Conservatorium Antwerpen

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Credits

Technical Specs

formaat: CONCERT

Met de steun van


Supported by

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

Breng je stem uit
Online communicatie door Lavagraphics