Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
A Quiet Passion
A Quiet Passion (2016)

regisseur: Terence Davies

Met: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff, Keith Carradine, e.a.

duur: 125 minuten
Kostuum, Literatuur, Drama, Biografie

Officiële Selectie - In Competitie

Koop tickets
Ticket info: Lees de FAQ
Film Fest Gent - A Quiet Passion

In aanwezigheid van: Terence Davies

De Britse regisseur Terence Davies maakt prachtige films over tragische zielen - getuige meesterwerken als 'Distant Voices, Still Lives', 'The House of Mirth', 'The Deep Blue Sea' en zijn voorlaatste film 'Sunset Song'. In deze deels in België opgenomen biopic, focust hij op de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson. In de Amerikaanse literatuur is Dickinson berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood naar waarde geschat. En zoals bij vele geplaagde kunstenaars, ontsproot haar creativiteit niet uit zorgeloos happy wezen, maar uit een combinatie van zelfhaat en het verwerpen van de klassieke rolpatronen. In zijn gekende lyrische en schilderkunstige stijl serveert Davies het verhaal van een innerlijk getormenteerd personage dat barst van het talent, maar na een reeks tragische sterfgevallen in de familie een kluizenaarsbestaan leidt op het landgoed van haar upperclassfamilie. Naar buiten toe was Dickinson een proto-feministe, die zowel religieuze als sociale dogma's in vraag durfde te stellen en geregeld haar scherpe tong bovenhaalde; diep vanbinnen was ze een geblutste ziel. Gedurende haar vrij korte, ellendige leven - ze overleed al op 55-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte -, vond Dickinson troost in woorden. Stiekem droomde ze ervan om het succes van haar contemporains Jane Austen, Elizabeth Barrett Browning en de zusjes Brontë te evenaren. We ontmoeten Dickinson eerst in haar tienerjaren, op het moment dat ze zich besluit te verzetten tegen haar evangelische opvoeding, tot groot ongenoegen van haar puriteinse leraar en haar conservatieve pa (Keith Carradine). Daarna concentreert Davies zich op haar besloten leven op het familielandgoed in Amherst, Massachusetts - de film bestaat voor negentig procent uit interieurshots -, omringd door haar trouwe zus (Jennifer Ehle) en haar overspelige broer. Elke biografie is maar zo goed als zijn hoofdrolspeler, luidt het credo. En in dat opzicht verdient Cynthia Nixon, ofte: de rosse uit 'Sex and the City', een applausje voor haar vertolking. Zoals steeds etaleert Davies zijn typische strakke beeldkaders, vloeiende camerabewegingen en een uitgekiend production design. Verwacht echter geen al te deprimerend relaas. De heerlijk ironische dialogen zijn geestig en very British. Het maakt van 'A Quiet Passion' een zinderende zedensatire vol verstilde passie, die nog maar eens onderstreept dat Davies tot een van de groten van de zevende kunst mag gerekend worden. (A.I.)

Production Design: Merijn Sep
Line Producer: Paul De Ruijter
Costume Designer: Catherine Marchand
Make Up: Fabienne Adam & Michelle Van Brussel
Hair: Frank Van Wolleghem & Evie Hamels


DIRECTORS TALK TERENCE DAVIES
Met maar liefst twee nieuwe films op dit festival (deze A Quiet Passion en Sunset Song), doet Terence Davies zijn reputatie van 'grootste levende Britse filmmaker' alle eer aan. De regisseur van meesterwerken als 'Distant Voices, Still Lives', 'The Long Day Closes' en 'The Deep Blue Sea' gaat in gesprek met Patrick Duynslaegher over zijn werk. Aansluitend op deze talk is er de vertoning van A Quiet Passion om 19:45 en Sunset Song om 22:30, beide in Kinepolis.
Tickets kosten 5€ (klik hier)
U kan een combi-ticket kopen voor de talk + de twee films aan 20€ (geen reducties)

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Speeldata: A Quiet Passion

Kinepolis Gent
Gasten: Terence Davies (director)
do 13 okt 2016 19:45 - 21:50 (125 min)
Kinepolis Gent vr 14 okt 2016 14:30 - 16:35 (125 min)
Kinepolis Gent zo 16 okt 2016 17:00 - 19:05 (125 min)

Credits

regisseur: Terence Davies
producent: Roy Boulter & Sol Papadopoulos / Co-producers: Peter De Maegd & Tom Hameeuw
scenario: Terence Davies
montage: Pia Di Ciaula
fotografie: Florian Hoffmeister
geluid: Johan Maertens

productiehuis: Hurricane Films, in co-production with Potemkino Port
Distributeur: Potemkino

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
land: Verenigd Koninkrijk - België
jaar: 2016

Filmografie

TERENCE DAVIES (1945): Children (1976, short), Madonna and Child (1980, short), The Terence Davies Trilogy (1983), Death and Transfiguration (1983, short), Distant Voices, Still Lives (1988), The Long Day Closes (1992), The Neon Bible (1995), The House of Mirth (2000), Of Time and the City (2008), The Deep Blue Sea (2011), Sunset Song (2015), A Quiet Passion (2016).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

Breng je stem uit
Online communicatie door Lavagraphics